Hírek

80. évében megszépült az Iparos Székház

2019.11.08.

 A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület közössége a Szent Imre utcai székházát 80 év után visszakapta, és 2019 szeptember 20-án újból megnyitották a felújított székházukat...

 80. évében megszépült az Iparos Székház


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület közössége a Szent Imre utcai székházát 80 év után visszakapta, és 2019 szeptember 20-án újból megnyitották a felújított székházukat.


Ahogy az elődök összefogással építették meg, s adták át 1939 júniusában, most is közös erővel szépítették meg a mosonmagyaróvári és környékbeli iparosok a nemrég visszakapott székházukat a Szent Imre utcában. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület e célra téglajegyeket értékesít az ötezer forintostól az egymillió forintos címletekig. 

Az ipartestület 1937-ben kérte fel Fa Sándor országos hírű műépítészt az új székház tervezésére, amelyet a helyi iparosok összefogva emeltek fel, s adtak át 1939. június 11-én Antoni Brúnó kőművesmester, nagykereskedő ipartestületi elnöksége idején. Az ipartestület tagságát felkértük, támogassák a felújítási munkákat, akár anyagilag, akár munkájukkal. Ugyanakkor a tagság felé történt felkérés alapján a véleményükre is kíváncsiak voltunk, mint Banyár Tamás, az ipartestület titkára elmondta, a korabeli képek és a jövőbeli állapot között viszont lesz egy lényeges eltérés: az ötvenes években ismeretlen okból elbontották a lépcsőház bástyaszerű felső szintjét. Ugyan most fontolgatták ennek visszaépítését, de végül lemondtak róla. 

Az emeletet elsősorban, bérleményként kívánják hasznosítani és egyben adnák ki irodának. A 200 négyzetméteres terület mellé zárt parkolókat is kínálnak.

A szeptemberi megnyitóra be is fejeződött az épület kivitelezése, a homlokzat színezése mellett a belső munkákat is tető alá hozta az Ipartestület és tagsága.


Az avatási ünnepség előtt A Kühne fúvószenekar zenéje fogadta a meghívott vendégeket, ezután Winkler Károly az Ipartestület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elnök Úr beszéde után Szabóné Papp Zsuzsanna avatta be a megjelenteket az Iparos Székház történetébe, egészen mostanáig. 

Ezután Dr. Nagy István Agrárminiszter - Országgyűlési képviselő, Széles Sándor, Gy-M-S Megyei Kormánymegbízott, Németh László, az IPOSZ Elnöke, Németh Zoltán, a Gy-M-S Megyei Közgyűlés Elnöke, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Polgármestere, Dr. Pető Péter, a Gy-M-S Megyei Közgyűlés Alelnöke, és Sallai Péter altábornagy, a Gy-M-S Megyei Katasztrófavédelem Igazgatója mondta el köszöntőjét. A köszöntők után Kiss Miklós, evangélikus lelkész, Csáfordi Julianna, református lelkipásztor asszony, és Nyeste Pál, katolikus piarista atya adott áldást a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület felújított otthonára. 

 

A székház megszentelése után, az Iparos Székház felújításában részt vett iparosok, szakemberek és támogatók elismerése következett, majd ezzel a rendezvény protokolláris részének lezárását vacsora követte, ahol a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület vendégül látta a szép számmal megjelent meghívott vendégeket.

A jóízű vacsora elfogyasztása után a hajnalig tartó közös ünneplés következett, ahol a szanyi

Greznár Zoltán és Cigányzenekara, a Levéli Harmonika zenekar, és különböző mosonmagyaróvári zenekarok gondoskodtak a jó hangulatról.


Az Iparos Székház jövőbeni hasznosítását ipartestületünk, a jelen és a jövő iparosságának szolgálatába kívánja állítani oly módon, hogy az ügyvitelen túl az ingatlan egésze a Magyar szakember képzés otthona legyen, az alapító iparos elődök tevékeny emlékének méltó ápolásával és annak továbbadásával.

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a székházépület felújítását, az iparos társadalom és a tenni akaró segítőkész támogatók összefogásával elvégezte, követve alapító elődei dicső példáját.


Ugyanakkor gyűjtjük az iparos ereklyéket is, ugyanis a különféle mesterségekhez – szakmákhoz kötődő, esetleg a ma már nem használatos kéziszerszámokat - eszközöket és egyéb az iparosság múltját és jelenét képező dokumentumokat is ki szeretnénk állítani, egy állandó tárlat keretében az Iparos Székház nagytermében, a tárgyalóteremben – emelte ki Banyár Tamás titkár. 


Az Iparos Székház számunkra nemcsak egy épület. 

 

Eltökélt szándékunk, hogy létrehozzunk a Mosonmagyaróvár és környéke iparosai számára egy méltó otthont, amely a jelen és a jövő szakemberei számára a nívós szakmai képzés támogatását, a szakterületükön történő fejlődés lehetőségét biztosítja.

Azáltal, ahogy elődeink a székház alapkövének letételével az iparosok otthonát teremtették meg, a jelen iparossága az örökül kapott székháza méltó felújításával, elődeink nyomán a jövő nemzedékének egy biztos pontot, stabil alapokat kíván adni.


Külön megköszönjük, azoknak a Kedves támogatóknak (magánszemélyeknek – egyéni vállalkozóknak – Kft.-nek – önkormányzatoknak) az anyagi hozzájárulását, akik az Iparos Székház felújításához, téglajegy vásárlásával járultak hozzá. 


Még várjuk a jövőben is a téglajegyek vásárlóit, hogy csatlakozzanak a további munkálatok kivitelezésének megvalósításához, hiszen a fő- és melléképület felújításán túl az udvari terület rendezését, parkosítását, parkolók kialakítását, nyári rendezvénypavilon felépítését is meg kívánjuk valósítani. 

 

Ehhez kérjük az Önök segítségét, támogatását.


A téglajegy vásárlása adománynak minősül, kérésre igazolást küldünk, 

amely az adóalap terhére elszámolható.

 

A téglajegyek címletei:

Bronz téglajegy         –    5 000 Ft.

Ezüst téglajegy         –       10 000 Ft.

Arany téglajegy         –    50 000 Ft.

Smaragd téglajegy –     100 000 Ft.

Rubin Téglajegy         –     500 000 Ft.

Gyémánt Téglajegy –  1 000 000 Ft.


A téglajegy ára (értéke) a „Segédlevél közhasznú Alapítvány”, 

„Téglajegyek a Székházért” alszámlára utalható át, illetve fizethető be.

Számlavezető pénzintézmény: Duna Takarékbank Zrt.

Bank Számlaszám: 58600252-16902286


Kérjük, a tisztelt téglajegy vásárlókat, hogy banki átutalással történt vásárlás estén, 

a téglajegy és az igazolás kézbesítése céljából a postázási címet feltüntetni szíveskedjenek. Mindenki, aki támogatásával hozzájárul a felújítás jövőbeni alapjához, bekerül az 

„Iparos Székház újjáépítéséért” elnevezésű albumba, amelyet folyamatosan vezetünk és a felújított épület ünnepélyes átadásakor hozunk nyilvánosságra. A Téglajegy vásárlás dokumentálása a Téglajegy regisztrációs listán történik, a hozzájárulók nevével és a befizetett összeg feltüntetésével együtt, amely az átláthatóság jegyében mindenki számára hozzáférhető lesz az Ipartestületünk honlapján. Mindazok számára, akik nem szeretnének szerepelni a nyilvános listán, Ipartestületünk természetesen biztosítja az anonimitást. Az alapítvány az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően adja ki a befizetésről szóló igazolást.


Személyes érdeklődés és a téglajegy készpénzel történő vásárlásának lehetősége, 

telefonos időpont egyeztetés alapján a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elérhetőségein, illetve személyesen az irodájában:


Winkler Károly

elnök

mobil: +36 30/227-89-99


Banyár Tamás 

 titkár

tel: +36 96/215-987

mobil: +36 20/629-75-25

e-mail: ipartestulet@movip.hu

web: www.movip.hu

facebook: Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület

cím: 9200. Mosonmagyaróvár, Szent Imre utca 3.

 

 


Iparos kereső

Keressen Mosonmagyaróvár és vidéke iparosai között

Kiemelt tartalmak

 Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) az Európai uniós források felhasználásával hiánypótló digitális képzéseket szerveznek országszerte az építőipari kivitelezők és a festő szakemberek számára, hogy támogassák a mikrovállalkozások fejlődését, a korszerű technológia térnyerését az ágazatban. A sajtóeseménynek a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestületének székhaza adott helyet...

 A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel közösen, együtt szervezte meg az idei első véradást Mosonmagyaróváron az Iparos Székházban, 2021. május 28-án. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület nevében, ezúttal is köszönetünket fejezzük ki azért az önzetlen és áldozatkész támogatásért, miszerint az ipartestületünk által szervezett újabb véradáson, a Tisztelt Véradók karjukat nyújtották az országos vérkészlet gyarapításáért...


 Ne feledkezzünk el az SZJA bevallás során rendelkezni a civil szervezetek részére felajánlható 1%-ról!


A tegnapi napon (2020. december 18. péntek 15.00) a Karolina Kórház udvarán átadásra került az a nagy értékű, modern, mobil egészségügyi berendezés, amelyet jószándékú magánemberek és iparosok, vállalkozók adományaiból vásárolt meg a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület.


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület szűk körben megtartotta az idei utolsó vezetőségi ülését. A Szigetköz TV-nek Winkler Károly elnök nyilatkozott.


A hagyományokhoz híven, a Moson Vármegye Iparosa Díj alapítói szeretnék a 2020. év legméltóbbjait díjazni.

A Moson vármegye Iparosa Díj a mesterek, vállalkozások és a szolgáltatók legjobbjai részére szeretne nyilvánosságot, ezzel regionális közösségi elismerést és hatékonyabb kommunikációt nyújtani.  A díj az erkölcsi elismerés mellett egy olyan alkotás, amely hosszú évekre tanúsítja, a díjazott kiválóságát...


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület és a Segédlevél Közhasznú Alapítvány újra gyűjtést szervez, ezúttal a mosonmagyaróvári Karolina Kórház részére.

A koronavírus járvány miatt sürgősen szükségessé vált egy nagy értékű egészségügyi vizsgálati tesztelő, mobil műszer beszerzése a koronavírusos betegek állapotának felmérésére és nyomon követésére.

 


 Az adományként felajánlott összeget a Segédlevél Közhasznú Alapítvány bankszámlájára átutalással kérjük teljesíteni az alábbi számlaszámra: 58600252-11196400.

A közleményben kérjük az alábbi megjegyzés feltüntetését: COVID műszer.

Az adományról kérésre adományozási igazolást állítunk ki, amely alapján az adományozó a 2020. évi adóalap terhére kedvezményt vehet igénybe.


ASZTALOS IPARI GÉPEK ELADÓK, MOSONMAGYARÓVÁRON... Mosonmagyaróvár belvárosában forgalmas helyen, 32,- m2 alapterületű irodahelyiség, akár üzletnek is, kiadó...


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület, Mosonmagyaróvár Szent Imre utca 3. szám alatti ingatlanán, lakás céljára 51,- m2 épületrész külön bejárattal, nagy parkolóval kiadó...


Winkler Károly, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke által kezdeményezett, 2020. június 09-én tartott válságkezelő rendezvény célja az volt, hogy miként hatott a COVID-19 világjárvány, szűkebb hazánk Mosonmagyaróvár és környéke gazdaságára-vállalkozásaira...

A projekt fő célja, hogy a konzorciumi partnerek együttműködésével felmérje három területen a digitalizálással járó ismeretek jelenlegi szintjét az épületgépészet területén, ezeket regionális és nemzetközi fórumokon is megvitassa és tananyagokat fejlesszen a célcsoport képzésére, majd pilot projekt keretében képzéseket valósítson meg és az egész folyamatról, eredményekről összefoglaló tanulmányt készítsen a kormányzat számára...


Köszönő levél

2020.06.04.

Ezúton szeretném megköszönni az Országos Vérellátó Szolgálat nevében a 2020. 05. 29. napján megrendezett véradásért tett erőfeszítéseiket, segítőkészségüket és elhivatottságukat!


Vízvezeték-szerelő nagyapja az építésnél, édesapja a tavalyi felújításnál segített társadalmi munkában, ezen a hosszú hétvégén pedig a festő-restaurátor unoka, Fodor Edina és párja, Karácsony Zsolt javították, retusálták felajánlásként a mosonmagyaróvári iparos székházban a rekonstrukció során talált szekkót, mely hirdeti: „Isten áldja a tisztes ipart”...


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület tagja, Pap István felajánlotta, hogy üzlettársával és munkatársaival közösen kifestik a Karolina Kórház auláját. Egy közelmúltban megtartott elnökségi ülésen Winkler Károly, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke megkérdezte a vállalkozókat, hogy mivel tudnának segítséget nyújtani a kórháznak...

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület kitartó és következetes munkájának, az iparosságot jellemző céltudatosságának köszönhetően a 2017 november 10-én megrendezett „Iparos Székház Birtokbavételi Ünnepségen” visszakapta az iparos elődök által felépített székházát. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a székházépület és ingatlanának felújítását saját erőből megkezdte, követve alapító elődei dicső példáját, és eme cél megvalósításáért felkérte tagságát és pártolóit, hogy csatlakozzanak a felújítás megvalósításához...


  Az SZJA 1%-ának kérése, jótékonysági céllal a "Segédlevél Közhasznú Alapítvány" javára...